Återköp

Du kan enkelt återbetala en kunds pengar genom att leta upp deras ursprungliga köp.

Om du går in i toppmenyn (=den prickiga fyrkanten längst upp i mitten) och väljer Transaktioner så kommer du att hitta en lista över restaurangens alla transaktioner. För att snabbare hitta en specifik transaktion går det att söka på ordernummer, datum, säljkanal, betalningsmetod, transaktionstyp och/eller summa. Ofta kan datum, tid och summan göra susen men om det varit många liknande köp under den dagen så kan fler parametrar behöva läggas till för att hitta rätt köp.

När man klickar på en rad i listan kommer en detaljvy över transaktionen upp.
Till vänster visas produkterna och priset och till höger i vyn ses övrig detaljerad information om transaktionen.

I botten av vyn kan man välja att skriva ut en kvittokopia eller att skapa ett återköp baserat på originaltransaktionen.

I återköpsläget får man sedan välja vilket antal produkter som ska återbetalas utifrån originaltransaktionen. När man bestämt antalet produkter som ska återbetalas klickar man sedan vidare på Genomför återköp

Här hamnar man i betalläget och får välja återbetalningsmetod. Det går även att dela upp återköpet i olika betalsätt. När återköpet gått igenom kan man välja att skriva ut ett returkvitto.

OBS! För tillfället behöver alla återköp som görs via kassan ske med kunden på plats i restaurangen. Det går alltså inte att göra ett återköp på distans till någon som exempelvis betalat via app eller webben.

Tillbaka i detaljvyn hittas det genomförda återköpet under rubriken Relaterade transaktionerDenna går att klicka på för att se detaljer om själva återköpet.
I listan med restaurangens samtliga transaktioner kommer återköpet synas med ett negativt betalbelopp i röd färg.

Om det är omöjligt att hitta den tidigare transaktionen men att man ändå väljer att lita på kunden så kan du också göra ett fristående återköp, alltså ett som inte kräver att du hittat den tidigare transaktionen. Då detta inte blir lika tydligt i redovisningen så ska det alltid användas som sista utväg.

Du hittar en guide för fristående återköp här.